петак, 02. септембар 2016.

ЖрецАко
Таен жрец во заодот ви каже
Покајтесе
Вие
Тогаш вашиот млак сон не го менувајте за кобни размисли
Подобро
наслушнетеги сите тајни во виугите под черепот
и кажете
бесилен сум,но без гревови на себе сум.

Ако
таен жрец некаде пред полноќ ве посети
и ве потсети
дека постојано на месечина гледате голи леунки
кои ја молат земјата да роди,како што родиле тие
порекнете
и кажете
дека со крстот се родивте
од деда паган се откажавте.

Ако
Таен жрец во пурпурот ви шепне
Дека доаѓаат дождови кои ќе глаголат
Нека биде светлина насекаде
Нема да биде темнина никаде
Не верувајте
Не се тоа чудата на Апостолите.

Ако
Таен жрец седни скрснозе пред доручек
со модри сенки заграден
и малку му е залепена брадата
и малку ја ниша главата
вие тогаш вистински помолетесе

Ете дури тогаш
ветерот ќе се заплеткува
волчји глутници ќе бегаат од тоа
каменот ќе пука под него
бегајте кога ќе цивка
неќеможете ништо кога ќе реви

Мирисот на гнило месо ќе ви каже
чедото човек беше жрец
сега чедото ѕвер ќе ве апи
негледаќи го заодот
сеедно ќе му биде за полноќта
а во пурпурот

само пукаат коските.


Се е поинаку

Додека Амброзијата на Љубовта течеше Белите коњи го започнаа танцот под виножитото Среќата,беше започна златната купола да ја изв...