уторак, 06. јун 2017.

Липтеж за нов изгревЛипа Земјата
Не,кога пресни гробови никнуваат
Не,кога дождови снагата и ја миат
Липа и се грчи небаре е цицалче од три дни
За живите кои избегаа од неа исто како рој скакулци.

Остана само средесело,стар изнемоштен Поп
Сам на себеси молитва да кажува
Во Август радиреда камбаната ќе бие
А Житијата,покрај Житијата змиски легла се свиле

И Гората ја нема да се јави
Секирите рѓата лакомо ги изеде
Да и мугрите сега не се мугри
Овде онде,само Пупунците играат блесава игра

Се разодитоа сите на сите страни
Пајажината ја оставија царство да гради
И не прашува веќе никој каде се упокоените предци
Само Севишниот нив ги чува низ троскотот и пирејот.

Сенките се луѓе или беше обратно
Кои во чељустата на времето стојат напикани
Тонеќи со затворени очи во глобочините на денот
Не се мртви,а не се ни живи
Животот за нив е само магла лилава која ги врти во круг

Липа,липа кутрата земја
Чекаќи го и таа
Вестителот кој ќе го донесе новиот изгрев
Чекаќи сполулавеноста да отиде во видвиделија

Чека
Чека кутрата.

Се простив од сите стихови

Се простив од сите стихови И мочешкум поминувам Тивко,тивко покрај сите некажани зборови Богатството што го собрав Низ сите...